sobota, 16 lipca 2011
Kluski śląskie
Ugniatanie ciasta to dla mnie duża frajda. Kiedy zanurzam dłonie w plastycznej masie odprężam się. Przypomina mi to dziecięce zabawy plasteliną, pełne zaangażowania lepienie różnych kształtów i figurek Dużo radości, mało trosk. A ciasto na kluski śląskie to ciasto wyjątkowo wdzięczne, poprzez dodatek mąki ziemniaczanej jest aksamitne w dotyku, ma świetną konsystencję, łatwo się urabia. I w dodatku przepis - dziecinnie łatwy.
Kluski śląskie
ziemniaki
mąka ziemniaczana
Ilość ziemniaków dowolna przy zachowaniu proporcji ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej 4:1.
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę lub ubijamy, bardzo dokładnie. Zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie wkładamy do naczynia bądź miski, łyżką wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy nożem na 4 równe części, jedną część wyjmujemy. W powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, z powrotem dodajemy wyjęte ziemniaki i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki, w środku każdej kciukiem robimy wgłębienie. Wrzucamy do gotującej się, posolonej wody, gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy z gulaszem, masłem bądź wytopioną słoninką i boczkiem.
Smacznego!
Etykiety:
kluski,
kuchnia polska,
proste