niedziela, 20 maja 2012

Babeczki z kremem jagodowym



Powoli stragany i warzywniaki wypełniają się sezonowymi owocami i warzywami.
Pora przejrzeć zamrażalnik i oczyścić go z pozostałości z zeszłego lata, zrobić miejsce na nowe.
Dziś pomysł na krem z wyszperanych jagód.








Babeczki czekoladowe
przepis na babeczki znaleziony na  Moje wypieki

110 g masła
110 g drobne cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
55 ml mleka
55 ml śmietany kremówki

Formę na muffinki na 12 sztuk wyłożyć papilotkami.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

Składniki przechowywane w lodowce wyjąć odpowiednio wcześniej, powinny mieć temperaturę pokojową.
Do jednej miski przesiać składniki suche- make, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać.
W drugiej misce mikserem utrzeć masło na puszystą masę, następnie dodać cukier  i dalej ucierać. Dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia składników, po każdym dodanym jajku. Dodać składniki suche, mleko i kremówkę. Wymieszać szpatułką.
Papilotki wypełnić ciastem. Piec przez około 20-25 minut, do "suchego patyczka". Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
W tym czasie można zająć się kremem


Krem jagodowy z mascarpone

250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 % tłuszczu)
parę łyżek jagód
4-5 łyżek cukru
1 fix do bitej śmietany

Jagody zasypać cukrem i rozetrzeć widelcem na papkę.
Śmietanę ubić na sztywno z fixem. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać rozgniecione jagody i wymieszać do połączenia składników.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wystudzone babeczki.
Wstawić do lodówki na 15-20 minut, aby krem się schłodził.


Printfriendly

Print Friendly and PDF