niedziela, 9 lutego 2014

Bagietki - Ezoteryczne spotkania przy piekarniku



Kolejne spotkanie z dziewczynami przy piekarniku i kolejny fantastyczny wypiek. Tym razem piekłyśmy bagietki wg. przepisu Piekarnia Tatter. To był mój pierwszy raz z bagietkami, więc stres był ogromy :) Zupełnie niepotrzebnie, bo bagietki wyszły przepyszne i całkiem kształtne. Ale to zapewne dzięki pozytywnej energii, która unosiła się między nami podczas pieczenia :)  

Bagietki

(po oryginalną wersję z dodatkami odsyłam Was na stronę  Piekarnia Tatter)

Pate fermentee:

  • 300 g pszennej mąki chlebowej
  • 195 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • nieco ponad 1/2 grama drożdży świeżych lub 1/8 łyżeczki drożdży instant



Wlać wodę do miski. Drożdże wsypać do wody, mieszać. Następnie dodać mąkę  i sól, wymieszać do połączenia się składników. Zakryć miskę folią i zostawić na 12-16 godzin w temperaturze 21 C.

Ciasto właściwe:
  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 415 g wody
  • 18 g soli
  • 15 g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • całe pate fermentee
Do dużej miski włożyć wszystkie składniki, za wyjątkiem zaczynu. Wymieszać, wyłożyć masę na stolnicę lub blat i stopniowo dodając po kawałku pate fermentee zagniatać spójne, niezbyt luźne ciasto (ok. 8 - 10 min). Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny, składać po 45 minutach. Następnie podzielić ciasto na 4 części (można na 6 mniejszych), formować lekkie kule, zakrywam i czekam 20 minut. Kształtować bagietki i złączeniami w górę ułożyć je pomiędzy fałdami obsypanej mąką ściereczki bawełnianej. Zostawić do wyrośnięcia, przykryte drugą ściereczką na 1 1/4 godziny. Piec w piekarniku piecu rozgrzanym do 240 C przez około 30-35 minut. 


Razem ze mną piekły:

Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Olimpia z blogu Pomysłowe pieczenie
Karolina z blogu Kresowa panienka
Dobrawa z blogu Bona Apetita
Justyna z blogu Mama i pomocnicy
Gosia z blogu Salt&Pepper
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Karolina z blogu Kuchnia z pomysłem Karoliny
Monika z blogu Pin up Cooking Looking Małgosia z blogu Po prostu Marghe

cdn...

Printfriendly

Print Friendly and PDF