sobota, 8 lutego 2014

Ziemniaki pieczone z dodatkiem smalczyku roślinnego


Kto z nas nie lubi pieczonych ziemniaków? Chyba każdy je uwielbia, ja na pewno :) Wciąż kombinuje jak urozmaicić ich smak. Tym razem z pomocą przyszedł mi smalczyk roślinny z ziołami ogrodowymi.  
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, jak bardzo może wzbogacić smak zwykłych pieczonych ziemniaków. Polecam!

Ziemniaki pieczone 

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
  • czosnek granulowany
  • majeranek 
  • koperek suszony
  • natka pietruszki suszona
  • sól 
  • do posypania - świeży koperek lub natka pietruszki 

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać przyprawy, posypać nimi ziemniaki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub bezpośrednio na blachę piekarnika. Dodać 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Kiedy smalczyk się roztopi, wymieszać ziemniaki, tak aby tłuszcz pokrył je równomiernie. Piec przez około 40-50 minut, pod koniec pieczenia, kiedy będą prawie miękkie przestawić pieczenie na termoobieg. Ziemniaki ładnie się zarumienią i będą miały chrupiącą skórkę. 
Posypujemy świeżą natką pietruszki (lub koperkiem). 


Przepis bierze udział zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



Printfriendly

Print Friendly and PDF