wtorek, 11 lutego 2014

Domowe czekoladki z nadzieniem truskawkowym



Macie już pomysł czym obdarować ukochaną osobę w Walentynki? Co powiecie na rozpływające się w ustach czekoladowe pralinki, wypełnione pysznym nadzieniem truskawkowym? Domowa produkcja czekoladek jest nieco czasochłonna, ale dająca mnóstwo radości. No i ten smak :) Nieporównywalnie lepszy od wszystkich kupnych słodyczy!  


Domowe czekoladki z nadzieniem truskawkowym

Składniki na 15 czekoladek:
  • ½ szklanki zmiksowanych truskawek 
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g ulubionej czekolady – gorzkiej, mlecznej ( wymieszałam mleczną i gorzką) 
  • 30 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%


Gorzką lub mleczną czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Przy pomocy pędzelka dokładnie wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do zamrażalnika (ewentualnie do lodówki), aby czekolada zastygła. Czynność powtórzyć dwu lub trzykrotnie. Warstwa nałożonej czekolady powinna być wystarczająco gruba, aby ścianki czekoladek nie popękały przy wyjmowaniu z foremki.

Białą czekoladę połamać na kawałki. Razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i wystudzić. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać . Wstawić do lodówki, aby nadzienie nieco stężało (łatwiej będzie nadziewać czekoladki) .

Czekoladowe foremki wypełnić truskawkowym nadzieniem. Można ułatwić sobie tę czynność, przekładając masę do rękawa cukierniczego . Nie wypełniać nadzieniem do samego końca, należy zostawić miejsce na zalanie czekoladą.

Pozostałą czekoladą zalać spody pralinek. Jeśli czekolada w między czasie za bardzo zastygnie, pogrzać ją ponownie w kąpieli wodnej.

Czekoladki schłodzić w lodówce. Zastygnięte delikatnie wyjmować z foremek.




Printfriendly

Print Friendly and PDF