Macie już pomysł czym obdarować ukochaną osobę w Walentynki? Co powiecie na rozpływające się w ustach czekoladowe pralinki, wypełnione pysznym nadzieniem truskawkowym? Domowa produkcja czekoladek jest nieco czasochłonna, ale dająca mnóstwo radości. No i ten smak :) Nieporównywalnie lepszy od wszystkich kupnych słodyczy!
Domowe czekoladki z nadzieniem truskawkowym
Składniki na 15 czekoladek:- ½ szklanki zmiksowanych truskawek
- 100 g białej czekolady
- 150 g ulubionej czekolady – gorzkiej, mlecznej ( wymieszałam mleczną i gorzką)
- 30 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
Białą czekoladę połamać na kawałki. Razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i wystudzić. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać . Wstawić do lodówki, aby nadzienie nieco stężało (łatwiej będzie nadziewać czekoladki) .
Czekoladowe foremki wypełnić truskawkowym nadzieniem. Można ułatwić sobie tę czynność, przekładając masę do rękawa cukierniczego . Nie wypełniać nadzieniem do samego końca, należy zostawić miejsce na zalanie czekoladą.
Pozostałą czekoladą zalać spody pralinek. Jeśli czekolada w między czasie za bardzo zastygnie, pogrzać ją ponownie w kąpieli wodnej.
Czekoladki schłodzić w lodówce. Zastygnięte delikatnie wyjmować z foremek.