Dziś kolejna wariacja na temat curry. Masło orzechowe, aromatyczne przyprawy i mleczko kokosowe tworzą aksamitny sos, który świetnie komponuje się z kurczakiem. Kolejne danie, które na stałe wejdzie do naszego domowego menu.
Do dania możecie użyć gotowej mieszanki curry lub przygotować własną, co polecam!
Aromat jest nieporównywalnie lepszy.
Domowa mieszanka curry
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 2 łyżki nasion kminku
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 1 łyżka kolorowego pieprzu
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kardamonu (nasion lub mielonego)
- 2 łyżki kurkumy
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 2 łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
- ½ łyżki mielonych goździków
Curry z kurczaka z masłem orzechowym
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 średniej wielkości filety z kurczaka
- 3 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru ok. 2 cm
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka cukru brązowego
- 3 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 czubate łyżki masła orzechowego
Cebulę, czosnek i imbiru posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać przyprawę curry i smażyć jeszcze parę minut, ciągle mieszając. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do powstałej pasty curry, doprawić solą i smażyć przez kilka minut. Dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać. Następnie dodać mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki, cukier brązowy i wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos powinien lekko zgęstnieć. Podawać z ryżem ugotowanym z kurkumą, posypane listkami kolendry.
Smacznego :)
Smacznego :)