poniedziałek, 17 lutego 2014

Curry z kurczaka z masłem orzechowym



Dziś kolejna wariacja na temat curry. Masło orzechowe, aromatyczne przyprawy i mleczko kokosowe tworzą  aksamitny sos, który świetnie komponuje się z kurczakiem.  Kolejne danie, które na stałe wejdzie do naszego domowego menu.


Do dania możecie użyć gotowej mieszanki curry lub przygotować własną, co polecam!
Aromat jest nieporównywalnie lepszy.


Domowa mieszanka curry
  • 2 łyżki ziaren kolendry 
  • 1 łyżka nasion gorczycy 
  • 2 łyżki nasion kminku 
  • 2 łyżki mielonego cynamonu 
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu 
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki kardamonu (nasion lub mielonego) 
  • 2 łyżki kurkumy 
  • 2 łyżki mielonego imbiru 
  • 1 łyżka pieprzu cayenne 
  • 2 łyżki kuminu (kminu rzymskiego) 
  • ½ łyżki mielonych goździków
Przyprawy, które mamy w postaci nasion ucieramy w moździerzu (lub mielimy młynkiem do przypraw). Dodajemy pozostałe składniki curry i mieszamy.

Curry z kurczaka z masłem orzechowym

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 średniej wielkości filety z kurczaka
  • 3 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru ok. 2 cm
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego
Cebulę, czosnek i imbiru posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać przyprawę curry i smażyć jeszcze parę minut, ciągle mieszając. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do powstałej pasty curry, doprawić solą i smażyć przez kilka minut. Dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać. Następnie dodać mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki, cukier brązowy i wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos powinien lekko zgęstnieć.  Podawać z ryżem ugotowanym z kurkumą, posypane listkami kolendry.

Smacznego :)

Printfriendly

Print Friendly and PDF