niedziela, 23 lutego 2014

Chleb pszenny na zakwasie z Vermont


Od kiedy mam aktywny zakwas i prawdziwą biblię chleba - książkę Jeffreya Hamelmana, moja przygoda z domowym pieczeniem nabiera rumieńców. Domowy chleb wymaga cierpliwości i czasu, ale odwdzięczy się wspaniałym smakiem i aromatem.
Z podanych składników wychodzą dwa bochenki. Ponieważ mam tylko jeden koszyk do wyrastania, jeden bochen wyrastał w koszyku, drugi na blacie. Ten z koszyka jest bardziej foremny, szykuję się więc do zakupu drugiego koszyka (tym razem podłużnego). W oryginalnym przepisie ciasto należy wymieszać przy pomocy robota, ponieważ nadal nie posiadam odpowiedniego sprzętu (wciąż zbieram na Kitchen Aid :), swoje ciasto wyrabiałam ręcznie. Mój piekarnika nie posiada funkcji pieczenia z parą, ale poradziłam sobie spryskując wodą boki piekarnika.


Chleb pszenny na zakwasie z Vermont

przepis z książki Jeffreya Hamelmana "Chleb"

Zaczyn

  • 140 g mąki chlebowej pszennej
  • 170 g wody
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu (u mnie żytni, dokarmiony ok 12 g wcześniej)

Ciasto właściwe
  • 680 g mąki pszennej chlebowej
  • 90 g mąki żytniej razowej
  • 420 g wody
  • 20 g soli
  • zaczyn (cały)



Zaczyn

Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze ok. 21 st. C.

Ciasto właściwe

Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić na 2,5 godziny. Dwa razy, w odstępie 50 minut ciasto należy złożyć, czyli złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, a potem energicznie nałożyć na pozostałą część. Rozpostartymi palcami uderzyć w ciasto, aby je odgazować. Tak samo postępujemy z każdą ze stron ciasta.

Po upływie 2,5 godziny ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formułować dwa bochenki, owalne lub okrągłe.Przełożyć do posypanych mąką koszyczków do wyrastania (ewentualnie położyć na blacie). Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 2,5 godziny.

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Tuż przed włożeniem do piekarnika bochenki dowolnie naciąć. Piec przez ok 40 minut, z funkcją pary. Jeśli chleb zacznie się za bardzo przypiekać (co mi się przytrafiło), można przykryć go folią aluminiową.

Smacznego!


Printfriendly

Print Friendly and PDF