Podajemy w pucharkach, dla dopełnienia czekoladowego smaku posypujemy słodkim kakao.
Dzieciaki będą zachwycone, ale jestem przekonana, że nie tylko one :)
Tiramisu czekoladowe
składniki na 5-6 pucharków
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 100 g mlecznej czekolady
- 3/4 szklanki mocnej kawy, przestudzonej
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- do posypania: kakao rozpuszczalne (instant)
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Zostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę rozrzedzić - dodać do niej 2, 3 łyżki śmietany i intensywnie wymieszać, a następnie dodać ją do bitej śmietany, zmiksować na wolnych obrotach. Serek mascarpone dodać do masy czekoladowej i zmiksować na wolnych obrotach. Podobnie jak w przypadku czekolady, mascarpone przed dodaniem można rozrzedzić dodając do niego 2-3 łyżki masy. Kawę przelać do głębszego naczynia (np. miseczki) i maczać w niej biszkopty. Wystarczy zanurzyć je dosłownie na sekundę z każdej strony. Namoczone biszkopty układać na dnie pucharków. Wyłożyć masę czekoladową, na to kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i na wierzchu resztę czekoladowej masy. Włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Przed podaniem posypujemy słodkim kakao.