niedziela, 9 marca 2014

Tiramisu czekoladowe


Tiramisu idealne dla dzieci - bez jajek, alkoholu, za to z pysznym, czekoladowym kremem. 
Podajemy w pucharkach, dla dopełnienia czekoladowego smaku posypujemy słodkim kakao.
Dzieciaki będą zachwycone, ale jestem przekonana, że nie tylko one :)




Tiramisu czekoladowe

składniki na 5-6 pucharków 
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3/4 szklanki mocnej kawy, przestudzonej
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • do posypania: kakao rozpuszczalne (instant) 
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Zostawić do wystudzenia. 
Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę rozrzedzić - dodać do niej 2, 3 łyżki śmietany i intensywnie wymieszać, a następnie dodać ją do bitej śmietany, zmiksować na wolnych obrotach. Serek mascarpone dodać do masy czekoladowej i zmiksować na wolnych obrotach. Podobnie jak w przypadku czekolady, mascarpone przed dodaniem można rozrzedzić dodając do niego 2-3 łyżki masy.  Kawę przelać do głębszego naczynia (np. miseczki) i maczać w niej biszkopty. Wystarczy zanurzyć je dosłownie na sekundę z każdej strony. Namoczone biszkopty układać na dnie pucharków. Wyłożyć masę czekoladową, na to kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i na wierzchu resztę czekoladowej masy. Włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Przed podaniem posypujemy słodkim kakao. 



Printfriendly

Print Friendly and PDF