Sernik czy makowiec? Macie dylemat jakie ciasto upiec na Święta Bożego Narodzenia?
Najlepiej jedno i drugie, ale za jednym razem :)
Seromakowiec to pyszne połączenie kruchego ciasta, sernika i makowca, które zaspokoi najwybredniejsze gusta :)
Seromakowiec z kratką
Kruche ciasto
- 380 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 180 g masła
- 70 g masła
- 2 jajka
- 750 g twarogu sernikowego (w wiaderku)
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 700- 750 g gotowej masy makowej z bakaliami i miodem
Do posmarowania ciasta
- 1 jajko rozbełtane z łyżką mleka
Kruche ciasto
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
Dodaj cukier, cukier waniliowy, jajka i pokrojone w kostkę masło.
Przy pomocy miksera (lub ręcznie) wyrób gładkie ciasto. Ciasto włóż do schłodzenia do lodówki.
Masa serowa
W rondelku rozpuść masło, zostaw do przestudzenia.
Do dużej miski przełóż ser, cukier, mąkę, rozpuszczone masło i miksuj na małych obrotach, aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj jajka i miksuj tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
Na stolnicy lub blacie posypanym mąką cienko rozwałkuj pozostałą 1/3 ciasta. Przy pomocy ostrego noża lub radełka wycinaj paski o szerokości około 1 cm. Paski układaj na cieście, po skosie, tak aby powstała kratka. Ciasto posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem przy pomocy pędzelka silikonowego.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Gdyby wierzch za szybko się zrumienił – przykryj go folią aluminiową lub wyłącz górną grzałkę.
Ciasto zostaw do przestudzenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień :)
Masa serowa
W rondelku rozpuść masło, zostaw do przestudzenia.
Do dużej miski przełóż ser, cukier, mąkę, rozpuszczone masło i miksuj na małych obrotach, aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj jajka i miksuj tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
Formę o wymiarach ok. 40 x 24 wysmaruj masłem. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze. Na cieście rozłóż masę serową, wyrównaj powierzchnię. Na ser wyłóż delikatnie masę makową. Dociśnij, aby wyrównać powierzchnie.
Na stolnicy lub blacie posypanym mąką cienko rozwałkuj pozostałą 1/3 ciasta. Przy pomocy ostrego noża lub radełka wycinaj paski o szerokości około 1 cm. Paski układaj na cieście, po skosie, tak aby powstała kratka. Ciasto posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem przy pomocy pędzelka silikonowego.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Gdyby wierzch za szybko się zrumienił – przykryj go folią aluminiową lub wyłącz górną grzałkę.
Ciasto zostaw do przestudzenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień :)