niedziela, 30 listopada 2014

Makaron a'la pizza



Makaron a'la pizza to moja wariacja na temat kuchni włoskiej.
Wyraz mojej miłości do makaronu, pomidorów i pizzy :)
To proste i smaczne zarazem danie na pewno Was zachwyci - zachęcam do wypróbowania.





Makaron a'la pizza


  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 400 g makaronu penne (lub innego ulubionego)
  • 400 g pomidorów pelati z puszki 
  • 150 g passaty pomidorowej
  • 12 - 15 plastrów salami
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki zielonych oliwek 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kula mozzarelli (125 g)
  • 1 łyżka suszonej bazylii (lub garść świeżej, drobno posiekanej )
  • 1 łyżka suszonego oregano

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie może być zbyt rozgotowany, najlepszy będzie al dente. Dokładnie odcedź na durszlaku. 

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, a następnie dodaj posiekany czosnek i smaż razem przez chwilę. 

Pomidory pelati pokrój w niewielką kostkę, dodaj do cebuli i czosnku. Dodaj passatę pomidorową, ocet balsamiczny, dopraw solą. Gotuj na  małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj oliwki, kapary oraz zioła: bazylię i oregano. 

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Makaron wymieszaj z sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na patelnię, którą można wstawić do piekarnika (np. żeliwną). Na makronie rozłóż plastry salami. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub porwij na mniejsze kawałki. Posyp serem przygotowany makaron. Piecz przez około 10 minut, aż ser się rozpuści.  

Smacznego :) 





Printfriendly

Print Friendly and PDF