Revani jest mega słodkie i ociekające syropem, dokładnie takie jak większość słodyczy w Turcji. Ostrzegam - to na pewno nie jest dietetyczne ciasto! Jest inne niż większość znanych mi ciast, ale własnie za to je pokochałam. Revani jest wilgotne, ma fajna teksturę, a przygotowanie go jest banalnie proste, więc dlaczego nie pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa? :)
Revani – tureckie ciasto z kaszy manny
- 3 jajka
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki mąki
- 3 pełne łyżki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
Małą blaszkę o wymiarach około 24 x 28 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy).
W międzyczasie przygotuj syrop do nasączenia ciasta: W garnku z grubym dnem wymieszaj wodę z cukrem. Gotuj, na małym ogniu, mieszając do jakiś czas. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Zostaw do wystudzenia (powinien być lekko ciepły).
Upieczone ciasto delikatnie wystudź, a następnie pokrój w romby lub kwadraty. Polewaj lekko ciepłym syropem.
Ciasto schłodź w lodówce przez około 2-3 godziny.