wtorek, 4 sierpnia 2015

Revani – tureckie ciasto z kaszy manny





Revani jest mega słodkie i ociekające syropem, dokładnie takie jak większość słodyczy w Turcji. Ostrzegam - to na pewno nie jest dietetyczne ciasto! Jest inne niż większość znanych mi ciast, ale własnie za to je pokochałam. Revani jest wilgotne, ma fajna teksturę, a przygotowanie go jest banalnie proste, więc dlaczego nie pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa? :)



Revani – tureckie ciasto z kaszy manny

  • 3 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 pełne łyżki proszku do pieczenia
Syrop do nasączenia ciasta
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

Składniki suche: mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia wymieszaj razem. Jajka zmiksuj z cukrem na jasny puszysty krem. Dodaj olej i jogurt, zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dodawaj po trochu składniki suche i miksuj do połączenia się składników.

Małą blaszkę o wymiarach około 24 x 28 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy).

W międzyczasie przygotuj syrop do nasączenia ciasta: W garnku z grubym dnem wymieszaj wodę z cukrem. Gotuj, na małym ogniu, mieszając do jakiś czas. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Zostaw do wystudzenia (powinien być lekko ciepły).

Upieczone ciasto delikatnie wystudź, a następnie pokrój w romby lub kwadraty. Polewaj lekko ciepłym syropem.

Ciasto schłodź w lodówce przez około 2-3 godziny.


Printfriendly

Print Friendly and PDF