poniedziałek, 7 września 2015

Karmelizowana cebula czyli chutney z czerwonej cebuli


Konfitura z czerwonej cebuli to świetny dodatek do dań mięsnych, serów, wędlin czy pasztetów. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, idealna do grillowanych potraw. Słodko-ostry chutney z czerwonej cebuli podkręci smak hamburgerów, grzanek lub zapiekanego sera pleśniowego.




Karmelizowana czerwona cebula/ Chutney z czerwonej cebuli

  • 0,5 kg czerwonej cebuli 
  • ½ szklanki (125 ml) wytrawnego czerwonego wina
  • 2- 3 łyżki brązowego cukru (lub miodu)
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej

Cebulę obierz i pokrój w piórka (półplasterki). Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, przez około 10-15 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj wino, ocet balsamiczny, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż płyny odparują, a cebula będzie bardzo miękka - zajmie to około 1 godzinę. Co jakiś czas zamieszaj cebulę. Jeśli płyny za szybką odparują możesz dolać wody. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoików.






Printfriendly

Print Friendly and PDF