Karmelizowana czerwona cebula/ Chutney z czerwonej cebuli
- 0,5 kg czerwonej cebuli
- ½ szklanki (125 ml) wytrawnego czerwonego wina
- 2- 3 łyżki brązowego cukru (lub miodu)
- 5 łyżek octu balsamicznego
- sól i pieprz
- oliwa lub olej
Cebulę obierz i pokrój w piórka (półplasterki). Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, przez około 10-15 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj wino, ocet balsamiczny, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż płyny odparują, a cebula będzie bardzo miękka - zajmie to około 1 godzinę. Co jakiś czas zamieszaj cebulę. Jeśli płyny za szybką odparują możesz dolać wody. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoików.