wtorek, 15 maja 2018

Babeczki czekoladowo-serowe z wiśniami



Dziś zapraszam Was na niesamowicie pyszne babeczki. Mamy tu interesujące połączenie smaków - mocno czekoladowe ciasto - brownie, delikatnie słodka masa serowa i kwaśne wiśnie. Ciekawa jestem czy pokochacie je równie mocno jak ja :)  Przygotowuje się je niezwykle szybko i łatwo, do ich wykonania nie będziecie potrzebowali nawet miksera - składniki wystarczy wymieszać łyżką. 



Babeczki czekoladowo-serowe z wiśniami


Masa czekoladowa

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 80 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa
  • 230 g sera twarogowego śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • świeże lub mrożone wiśnie

Przygotowanie:

Jeśli używasz mrożonych wiśni, należy je wcześniej rozmrozić i zostawić na durszlaku do odsączenia.

W rondelku na małym ogniu roztop masło. Dodaj kakao i cukier, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, aby masa nieco przestygła. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka, masę czekoladową. Wymieszaj łyżką, tylko do połączenia się składników.

W drugie misce wymieszaj łyżką twaróg śmietankowy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkiem.

Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do papilotek nakładaj masę czekoladową, następnie wyłóż masę serową. Na wierzchu połóż po 3 wiśnie do każdej babeczki. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez około 25 minut.













Printfriendly

Print Friendly and PDF