poniedziałek, 4 czerwca 2018

Tartaletki z serem i truskawkami


 Zapraszam na pyszne kruche mini tarty z nadzieniem serowym i truskawkami.

 Mini tarty z truskawkami i serem

Ciasto kruche
3 żółtka
35 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g masła

Masa serowa
300 twarogu sernikowego
2 jajka
70 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
  
Ponadto
ok. 15 truskawek
  
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj na małe kawałeczki. Dodaj żółtka oraz cukier puder i szybko wyrób ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, aby się schłodziło. 

5 foremek na tartalerki o średnicy około 12 cm wysmaruj masłem.
Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 5 części. Z każdej części ciasta zrób kulkę, rozwałkuj i wyłóż dna tartaletek.  Tak przygotowane foremki wstaw do lodówki na 30 minut, aby się schłodziły. Przed pieczeniem ciasto nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 180 przez około 10-12 minut, aż ciasto delikatnie się zezłoci.  Wyjmij z piekarnika  i zostaw do przestudzenia.
Twaróg zmiksuj z mąką, cukrem i cukrem waniliowym na średnich obrotach, następnie dodaj jajka i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Masę serową wyłóż na upieczone spody. Na wierzchu poukładaj połówki truskawek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, aż masa serowa się zetnie.


 




Printfriendly

Print Friendly and PDF