Zapraszam na pyszne kruche mini tarty z nadzieniem serowym i truskawkami.
Mini tarty z truskawkami i serem
Ciasto kruche
3 żółtka
35 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g masła
Masa serowa
300 twarogu sernikowego
2 jajka
70 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
Ponadto
ok. 15 truskawek
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj na małe
kawałeczki. Dodaj żółtka oraz cukier puder i szybko wyrób ciasto. Owiń je folią
spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.
5 foremek na tartalerki o średnicy około 12 cm wysmaruj masłem.
Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 5 części. Z każdej części ciasta zrób
kulkę, rozwałkuj i wyłóż dna tartaletek. Tak przygotowane foremki wstaw
do lodówki na 30 minut, aby się schłodziły. Przed pieczeniem ciasto nakłuj
widelcem. Piecz w temperaturze 180 przez około 10-12 minut, aż ciasto
delikatnie się zezłoci. Wyjmij z piekarnika i zostaw do
przestudzenia.
Twaróg zmiksuj z mąką, cukrem i cukrem waniliowym na średnich obrotach,
następnie dodaj jajka i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Masę serową
wyłóż na upieczone spody. Na wierzchu poukładaj połówki truskawek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, aż
masa serowa się zetnie.