Kulki kokosowe z sera twarogowego i białej czekolady w posypce kokosowej to taka domowa wersja znanych pralinek „rafaello". Są genialne - pyszne i proste do przygotowania
Kuleczki z sera białego w wiórkach kokosowych - domowe rafaello
Składniki:
- 250g sera twarogowego
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka łyżek wiórek kokosowych
Twaróg rozgnieć w misce widelcem z cukrem pudrem i jogurtem.
Czekoladę posiekaj a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej: W garnku zagotuj wodę. Czekoladę umieść w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnka. Miska nie powinna dotykać wrzątku. Podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Czekoladę można także rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Czekoladę zostaw na chwilę do przestudzenia - powinna być nadal płynna.
Czekoladę dodaj do twarogu i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wstaw do lodówki na około 30 minut, aby nieco stwardniała - będzie z niej łatwiej formułować kulki. Z powstałej masy uformuj kulki równej wielkości. Wiórki kokosowe wsyp na talerz, obtocz w nich przygotowane kulki. Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 1 godzinę.