Racuchy drożdżowe z jabłkami na maślance
Składniki:- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 400 ml maślanki
- 100 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 jabłka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mleko podgrzej, aby było lekko ciepłe, ale nie gorące. Do mleka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, cukier, sól i roztrzepane jajka oraz maślankę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli będzie za gęste to dodaj odrobinę mleka, a jeśli za rzadkie dodaj mąkę. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
Jabłka umyj, obierz i pokroić w małą kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Formuj średniej wielkości placuszki i smaż z obu stron na złocisty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem
www.dzieciakimleczaki.pl