Wyśmienity deser na jeden kęs z delikatnym kremem z bitej śmietany.
Gdybym wiedziała, że produkcja ptysi jest tak łatwa, dużo wcześniej bym się za nią zabrała :)
Najlepsze od razu po nadzianiu kremem, na drugi dzień miękną i nie smakują już tak samo.
Ciasto parzone na około 30 sztuk
Przepis z Moich Wypieków
W rondelku zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, ucierając, aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od garnka. Uważamy, aby ciasto się nie przypaliło. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (bardzo ważne!). Wystudzone ciasto zmiksować z jajkami lub utrzeć drewnianą łyżką.
Za pomocą szprycy cukierniczej lub rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Przepis z Moich Wypieków
- 1 szklanka wody
- 125 g masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 nieduże jajka
W rondelku zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, ucierając, aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od garnka. Uważamy, aby ciasto się nie przypaliło. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (bardzo ważne!). Wystudzone ciasto zmiksować z jajkami lub utrzeć drewnianą łyżką.
Za pomocą szprycy cukierniczej lub rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Ptysie urosną, więc należy zostawiać między nimi 1,5 cm odstępu.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut .
Wystudzone ptysie przekroić na pół.
Krem z bitej śmietany
Masę włożyć na chwilę do lodówki, aby stężała. Po lekkim stężeniu nadziewać ptysie.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut .
Wystudzone ptysie przekroić na pół.
Krem z bitej śmietany
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1-2 łyżki cukru pudru
Masę włożyć na chwilę do lodówki, aby stężała. Po lekkim stężeniu nadziewać ptysie.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)