środa, 16 października 2013

Suflet cytrynowy






Pewnego pięknego dnia, po emisji znanego programu kulinarnego, postanowiłam zmierzyć się z sufletem. Postawiłam na przepis Gordona Ramsay’a z książki "Kuchnie Świata”. I wiecie co – nie taki diabeł straszny jak go malują :) Musimy tylko dokładnie przestrzegać przepisu, nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia i na wszelki wypadek nie otwierać okien, aby uniknąć przeciągów. Moje suflety pięknie wyrosły, z wierzchu miały przypieczoną skorupkę, a wewnątrz były mięciutkie i delikatne. Zachwycił mnie także ich smak, były mocno cytrynowe i słodkie zarazem. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
A jaka radość z obserwowania rosnących w piekarniku sufletów :)








Suflet cytrynowy

  • 100 g drobnego cukru do wypieków (dodatkowo do obsypania foremek) 
  • 150 ml mleka 
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 
  • 3 żółtka 
  • 15 g mąki pszennej 
  • 10 g mąki kukurydzianej 
  • 4 białka 
  • starta skórka i sok z 2 cytryn 
  • cukier puder do posypania 
  • miękkie masło do posmarowania foremek

Wysmarować masłem za pomocą pędzelka dno i boki 4 kokilek (o pojemności 250 ml każda). Na ściankach kokilek należy wykonać pionowe pociągnięcia, tak aby powstały linie dla rosnącego sufletu. Wstawić kokilki do lodówki na kilka minut, po czym wysmarować je ponownie, nakładając drugą warstwę masła. Obsypać kokilki cukrem, stuknąć i wysypać nadmiar cukru i wstawić do lodówki.

Do rondla z grubym dnem wlać mleko i śmietanę, podgrzewać na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, po czym zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. W misce zmiksować żółtka z 50 g cukru na puszysty jasny krem. Wsypać przesiane mąki i dalej miksować na gładką masę. Powoli dodawać ostudzone mleko ze śmietaną, ciągle miksując. Całość przelać do rondla i podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, przez około 5 minut, aż masa zrobi się gęsta i gładka. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia, miesząc co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch.

Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać kilka kropli soku z cytryny i dalej ubijać, dodając po łyżce pozostałe 50 g cukru, aż otrzymamy gęstą i błyszczącą pianę.

Do przestudzonej masy dodać skórkę i sok z cytryny i zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać 2 łyżki piany z białek (w celu rozrzedzenia masy) i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pozostałą pianę z białek i delikatnie wymieszać łopatką.

Wyjąć kokilki z lodówki i napełnić je masą, uderzyć dnem naczynia o blat kuchenny, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Wyrównać nożem powierzchnię sufletu. Przejechać kciukiem dookoła wewnętrznej, górnej krawędzi kokilek, aby oddzielić masę od brzegów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15-18 min., aż suflet ładnie wyrośnie, a wierzch będzie zarumieniony. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem i od razu podawać.

Smacznego!








Printfriendly

Print Friendly and PDF