W ramach kolejnych ezoterycznych spotkań przy piekarniku upiekłam chleb na zakwasie z dynią.
Jest wilgotny, zwarty i sycący. W smaku lekko kwaskowy. Z przypieczonymi chrupiącymi pestkami dyni, które uwielbiam. Naszą dzisiejszą inspiracją był blog Gotuje, bo lubi.
Chleb na zakwasie z dynią
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
- 1 szklanka wody
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 100 g pestek z dyni (lub ze słonecznika)
- 1 płaska łyżka soli
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Foremkę keksową wysmarować oliwą i obsypać otrębami. Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać wierzch i posypać pozostałymi ziarnami z dyni, wciskając je nieco w powierzchnię. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną trzecią. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 40 minut.
Razem ze mną piekły fantastyczne dziewczyny:
Małgosia z blogu Smaki Alzacji (sprawczyni całego zamieszania:)
Justyna z blogu Mama i Pomocnicy
Joanna z blogu Różowa Kuchnia
Ala z blogu Ala piecze i gotuje
Bożena z blogu Moje Domowe Kucharzenie
Dobrawa z blogu Bona Apetita!
Joanna z blogu Notatki Kulinarne
Dorota z blogu Moje Małe Czarowanie
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Arletta strona fb Insulina
Marta z blogu Para w kuchni
Ala z blogu Ala piecze i gotuje
Bożena z blogu Moje Domowe Kucharzenie
Dobrawa z blogu Bona Apetita!
Joanna z blogu Notatki Kulinarne
Dorota z blogu Moje Małe Czarowanie
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Arletta strona fb Insulina
Marta z blogu Para w kuchni
c.d.n. :)