sobota, 1 lutego 2014

Chleb na zakwasie z dynią - Ezoteryczne spotkania przy piekarniku



W ramach kolejnych ezoterycznych spotkań przy piekarniku upiekłam chleb na zakwasie z dynią. 
Jest wilgotny, zwarty i sycący. W smaku lekko kwaskowy. Z przypieczonymi chrupiącymi pestkami dyni, które uwielbiam. Naszą dzisiejszą inspiracją był blog Gotuje, bo lubi

Chleb na zakwasie z dynią 

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
  • 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 100 g pestek z dyni (lub ze słonecznika)
  • 1 płaska łyżka soli


Z podanych składników (oprócz pestek dyni) wyrobić ciasto, ręcznie bądź mikserem, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodać pestki dyni (nie wszystkie - zostawić trochę do posypania chleba) i wyrabiać, aż ciasto wchłonie pestki.

Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Foremkę keksową wysmarować oliwą i obsypać otrębami. Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać wierzch i  posypać pozostałymi ziarnami z dyni, wciskając je nieco w powierzchnię. Przykryć ściereczką i  odstawić  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną trzecią. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 40 minut.


Razem ze mną piekły fantastyczne dziewczyny: 

Małgosia z blogu Smaki Alzacji (sprawczyni całego zamieszania:)
Justyna z blogu Mama i Pomocnicy
Joanna z blogu Różowa Kuchnia
Ala z blogu Ala piecze i gotuje
Bożena z blogu Moje Domowe Kucharzenie
Dobrawa z blogu Bona Apetita!
Joanna z blogu Notatki Kulinarne
Dorota z blogu Moje Małe Czarowanie
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Arletta strona fb Insulina
Marta z blogu Para w kuchni

c.d.n. :) 

Printfriendly

Print Friendly and PDF