poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Tort bezowy (Pavlova) z masłem orzechowym, karmelem i orzeszkami ziemnymi


Kusząca Pavlova przełożona kremem z masła orzechowego i mascarpone z dodatkiem sosu karmelowego i prażonych orzeszków ziemnych. Idealne połączenie smaków - słodka beza i karmel zrównoważone są słonym kremem i orzeszkami.



Tort bezowy z masłem orzechowym, karmelem i orzeszkami ziemnymi 

Beza:

  • 6 białek 
  • 300 g cukru 
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka białego octu winnego 

Krem z masłem orzechowym:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g masła orzechowego, solonego
  • szczypta soli

Sos karmelowy
  • 100 g wody
  • 100 g cukru
  • 100 g kremówki

Dodatkowo
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych


Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm (można odrysować od talerza).

Do misy miksera wlać białka (muszą być dokładnie oddzielone od żółtek) i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce cukier, cały czas miksując, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać 2 łyżeczki kakao i ubijać jeszcze chwilę. Na tym etapie, po dodaniu cukru nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.

Pianę wyłożyć na narysowane okręgi na papierze i delikatnie uformować. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut w 180 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i suszyć bezę przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz, a środku wilgotna.

Do misy miksera włożyć mascarpone i masło orzechowe. Dodać sporą szczyptę soli i zmiksować, aż masa będzie jednolita. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, aż będą złociste.

Do garnka z grubszym dnem wsypać cukier i wlać wodę. Gotować, aż cukier się rozpuści, a karmel
nabierze złocistego koloru. W żadnym wypadku nie mieszać karmelu! (w razie potrzeby możemy lekko zabujać rondlem). W drugim garnuszku podgrzać kremówkę. Kiedy karmel nabierze złocistego koloru zdejmujemy go z palika, odczekujemy kilka sekund i ostrożnie wlewamy pogrzaną kremówkę. Uwaga! karmel zacznie się pienić i podnosić, może pryskać. Należy też powstrzymać się przed próbowaniem karmelu, jest bardzo gorący i grozi to poparzeniem. Mieszamy, aż kremówka połączy się z karmelem.
Zostawiamy do wystygnięcia.

Na paterę wyłożyć bezę, na nią wyłożyć krem orzechowy, przykryć drugą bezą. Na górę wyłożyć prażone orzechy i polać sosem karmelowym. Pozostałą cześć orzechów i sosu podawać razem z bezą na talerzykach.






Printfriendly

Print Friendly and PDF