niedziela, 11 maja 2014

Szaszłyki z kurczaka i ananasa


Kolejna propozycja grillowa. Szaszłyki z kurczakiem i ananasem, delikatnie słodkie i orientalne. 
Szybko się je przygotowuje, ale jeszcze szybciej zjada :) 
Na moim przyjęciu grillowym zrobiły furorę, ciekawa jestem czy u Was też zrobią :) 

Szaszłyki z kurczaka i ananasa

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 puszka ananasów


Marynata
  • 1/ 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczka soli

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć i oczyścić z włókien. Pokroić w kostkę wielkości około 2,5 - 3 cm. 
W misce wymieszać składniki marynaty. Dodać kawałki kurczaka i dobrze wymieszać, aż pokryją się dokładnie marynatą. Miskę przykryć i włożyć do lodówki, na co najmniej 30 minut (można przygotować dzień wcześniej). 

Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na kawałki. 
Na patyczki do szaszłyków nadziewać kawałki kurczaka na przemian z kawałkami ananasa.
Grillować lub piec na patelni grillowej, aż mięso będzie zarumienione.



Printfriendly

Print Friendly and PDF