Kolejna propozycja grillowa. Szaszłyki z kurczakiem i ananasem, delikatnie słodkie i orientalne.
Szybko się je przygotowuje, ale jeszcze szybciej zjada :)
Na moim przyjęciu grillowym zrobiły furorę, ciekawa jestem czy u Was też zrobią :)
Szaszłyki z kurczaka i ananasa
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 puszka ananasów
Marynata
- 1/ 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczka soli
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć i oczyścić z włókien. Pokroić w kostkę wielkości około 2,5 - 3 cm.
W misce wymieszać składniki marynaty. Dodać kawałki kurczaka i dobrze wymieszać, aż pokryją się dokładnie marynatą. Miskę przykryć i włożyć do lodówki, na co najmniej 30 minut (można przygotować dzień wcześniej).
Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać kawałki kurczaka na przemian z kawałkami ananasa.
Grillować lub piec na patelni grillowej, aż mięso będzie zarumienione.