środa, 7 maja 2014

Tarta ze szparagami i szynką parmeńską



Sezon szparagowy w pełni. Gdzie nie spojrzę, tam szparagi - na okładkach kulinarnych czasopism, na blogach, w sklepach i na straganach. To szaleństwo dopadło i mnie - dziś przepis na kruchą tartę ze szparagami i szynką parmeńską. Jest pyszna, musicie spróbować :)


Tarta ze szparagami i szynką parmeńską


Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 niepełna łyżeczka śmietany 18%
  • szczypta soli

Nadzienie tarty:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 150 g ulubionego sera lub mieszanki serów (np. parmezan, mozzarella, ser żółty) 
  • 100 g szynki parmeńskiej w plasterkach 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtko, śmietanę, szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta robimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki (wyginamy je i same ułamią się w odpowiednim miejscu). Gotujemy w osolonej wodzie, około 5 minut. W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, dodajemy starty ser, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy rozwałkowanym ciastem na dno i boki formy do tarty (o średnicy ok. 24 cm). Nadmiar ciasta przycinamy. Ja zazwyczaj nie bawię się w rozwałkowywanie ciasta, tylko kroję je na plasterki, wyklejam nimi wnętrze formy i ugniatam, aby wyrównać grubość. Nakłuwamy tartę widelcem. Podpiekamy ciasto przez przez 12-14 minut (aż się lekko zarumieni).

Na podpieczony spód wykładamy masę z serowo-jajeczną. Szparagi zawijamy w plastry szynki i wykładamy na masę. Pieczemy przez około 30 minut, aż masa się zetnie i delikatnie zarumieni. Czekamy aż tarta nieco przestygnie i stężeje- łatwiej będzie ją kroić.


Printfriendly

Print Friendly and PDF