Zapraszam Was na pizzę, a ja zaczynam się pakować na wyjazd. Pięknego weekendu majowego Wam życzę!
Pide, turecka pizza
Ciasto
- 550 g mąki pszennej
- 1 saszetka drożdży suszonych 7 g
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 300 ml letniej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g mielonego mięsa jagnięcego (ewentualnie wołowego lub wieprzowego)
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie pomidory (po sezonie można użyć tych z puszki, bez skóry - 200 g)
- 2 papryki słodkie - czerwona i zielona
- pół pęczka natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski), mielona kolendra, pieprz cayenne
Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut, a następnie wlewać po trochu do zagłębienia w mące. Widelcem okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z drożdżami. Kiedy składniki się połączą, dodać 2 łyżki oliwy, jajko i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste.
Wyrobione ciasto oprószyć maka, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oliwie bądź oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż mięso będzie brązowe. Dodać paprykę pokrojoną kostkę i smażyć razem, aż papryka nieco zmięknie. Na końcu dodać pomidory pokrojone w kostkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Gotować razem jeszcze przez chwilę.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, tworząc podłużne placki. Na środek nałożyć warstwę farszu. Brzegi ciasta zawinąć do środka, tak aby nasze pide przypominało łódkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 240 st. C przez 8-9 minut, aż ciasto się zarumieni.