sobota, 26 kwietnia 2014

Kofta, czyli grillowane szaszłyki z mięsa mielonego


Kofta to bliskowschodnie szaszłyki z mięsa mielonego. Doprawione orientalnymi przyprawami, podawane z ulubionymi dipami są idealną propozycją na majowe grillowanie. Najlepszym mięsem do szaszłyków będzie jagnięcina lub baranina, ale możemy użyć także wołowiny. Kofty możemy grillować na tradycyjnym grillu, na łonie natury, jak również w domu, na patelni grillowej.


Kofta przepis 

  • 500 g mielonej jagnięciny (baraniny lub wołowiny)
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

dodatkowo
  • patyczki do szaszłyków
  • odrobina oliwy lub oleju (jeśli smażymy na patelni grillowej)


Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, pietruszkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Jeśli będziemy grillować na tradycyjnym grillu, patyczki do szaszłyków należy wymoczyć w wodzie przez około 15 minut (nie będą się paliły podczas grillowania). Jeśli na patelni grillowej, ten punkt omijamy. 

Z mięsa robimy kulki, nadziewamy je na patyczki i dłońmi formujemy odpowiedni kształt. Ponieważ grillowałam kofty na patelni, użyłam krótkich patyczków (długie się nie mieściły) i nakładałam na nie odpowiednio małe porcje mięsa.

Smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej kilkoma kroplami oliwy lub oleju, z każdej strony, aż mięso nabierze brązowego koloru.

Kofty możemy podawać z sosem tzatziki, ajvarem (pasta z pieczonej papryki) lub orzeźwiającym sosem miętowym. 

Sos miętowy
  • jogurt naturalny (najlepiej gęsty, typu greckiego)
  • garść posiekanej mięty
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
W małej misce wymieszać jogurt naturalny, sok z cytryny i posiekaną miętę. Doprawić solą
i pieprzem. 

Printfriendly

Print Friendly and PDF