Lato to wymarzona pora na pieczenie ciast. Kolejno pojawiające się owoce stanowią źródło inspiracji i motywacji. Truskawki, maliny, jagody, wiśnie, śliwki - jest w czym wybierać. Wystarczy dobry przepis na ciasto oraz sezonowe owoce i kulinarny sukces mamy gwarantowany.
Gdy za oknem świeci słońce szkoda czasu na przesiadywanie w kuchni, dlatego dzisiejszy przepis na ciasto ze śliwkami jest szybki i nieskomplikowany. Minimum wysiłku, maksimum satysfakcji. Dla zachęty dodam, że ciasto wychodzi miękkie i wilgotne, słodko - kwaśne i pachnące cynamonem.
Po więcej słodkich przepisów na zapraszam na MojeCiasto.pl - Przepisy na ciasta. Ja już myślę o przygotowaniu kolejnego ciasta, murzynka ze śliwkami :)
Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
- 250 g kostki do pieczenia Kasia
- 170 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 250 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 - 650 g śliwek
- cynamon
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki.
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
Margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, dalej ucierając, aż powstanie gładka masa. Stopniowo dodawać jajka i żółtka, cały czas ucierając. Dodać przesiane składniki suche i miksować na wolnych obrotach, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować margaryną. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć śliwki, rozcięciami ku górze, posypać obficie cynamonem.
Na stolicę wysypać wszystkie składniki kruszonki, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami do czasu otrzymania kruszonki. Posypać nią wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.