sobota, 16 sierpnia 2014

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką


Lato to wymarzona pora na pieczenie ciast. Kolejno pojawiające się owoce stanowią źródło inspiracji i motywacji. Truskawki, maliny, jagody, wiśnie, śliwki - jest w czym wybierać. Wystarczy dobry przepis na ciasto oraz sezonowe owoce i kulinarny sukces mamy gwarantowany.
Gdy za oknem świeci słońce szkoda czasu na przesiadywanie w kuchni, dlatego dzisiejszy przepis na ciasto ze śliwkami jest szybki i nieskomplikowany. Minimum wysiłku, maksimum satysfakcji. Dla zachęty dodam, że ciasto wychodzi miękkie i wilgotne, słodko - kwaśne i pachnące cynamonem.
Po więcej słodkich przepisów na zapraszam na MojeCiasto.pl - Przepisy na ciasta. Ja już myślę o przygotowaniu kolejnego ciasta, murzynka ze śliwkami :)


Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

  • 250 g kostki do pieczenia Kasia
  • 170 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 - 650 g śliwek
  • cynamon
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki.

Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.

Margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, dalej ucierając, aż powstanie gładka masa. Stopniowo dodawać jajka i żółtka, cały czas ucierając. Dodać przesiane składniki suche i miksować na wolnych obrotach, do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować margaryną. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć śliwki, rozcięciami ku górze, posypać obficie cynamonem.

Na stolicę wysypać wszystkie składniki kruszonki, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami do czasu otrzymania kruszonki. Posypać nią wierzch ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.



Printfriendly

Print Friendly and PDF