Po cieście ucieranym z truskawkami przyszła pora na pyszne ciasto z wiśniami. Równie proste i szybkie, bo bazą jest to samo ciasto :) Najwięcej pracy będzie z drylowaniem wiśni, ale czego to się nie zrobi dla wspaniałego smaku. Tak więc Panie i Panowie, wyciągajcie drylownice. W końcu sezon na wiśnie nie trwa wiecznie!
Ciasto ucierane z wiśniami
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
- 600-650 g wiśni (lub innych owoców)
Wiśnie umyć, wydrylować i odsączyć na sitku.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy jajecznej, miksując. Na koniec dodać olej, zmiksować do połączenia się składników.
Małą blaszkę o wymiarach około 24 x 28 cm wysmarować olejem (możemy użyć też dużej tortownicy ok. 26 cm, ciasto będzie wyższe). Ciasto przelać do formy. Owoce powpychać głęboko w ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 30-35 minut. (patyczek wbity w ciasto, w miejscu gdzie nie ma wiśni, powinien być suchy).
Ponieważ wiśnie są dość kwaśne, wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Małą blaszkę o wymiarach około 24 x 28 cm wysmarować olejem (możemy użyć też dużej tortownicy ok. 26 cm, ciasto będzie wyższe). Ciasto przelać do formy. Owoce powpychać głęboko w ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 30-35 minut. (patyczek wbity w ciasto, w miejscu gdzie nie ma wiśni, powinien być suchy).
Ponieważ wiśnie są dość kwaśne, wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!