Menu Italiano. Na co dzień i od święta to nowa pozycja Wydawnictwa Jedność. Mam w swojej biblioteczce już kilka ciekawych książek kulinarnych tego wydawnictwa, więc spodziewałam się kolejnej, na równie wysokim poziomie. I nie zawiodłam się. Menu Italiono to książkowy must have zarówno dla tych, co kuchnię włoską kochają, jak i dla tych, co jeszcze się wahają. Jestem przekonana, że ci ostatni, po lekturze książki, dołączą do grona sympatyków :)
Książka ma poręczny i ciekawy format. Wydaje się być idealna do rozłożenia na kuchennym blacie, podczas przygotowywania potrawy. Pomysłów na dania w książce jest zawrotna ilość, bo aż 365, czyli na każdy dzień w roku. Aż dziw bierze, że kuchnia włoska to takie bogactwo smaków i aromatów, nie do końca przez nas odkryte. Publikacje takie jak ta, udowadniają, że kuchnia włoska to nie tylko uwielbiana przez nas pizza i spaghetti. W książce znajdziemy przepisy na znane i mniej znane przystawki, sałatki, dania główne, śniadania i kolacje. Nie zabraknie także deserów. Przepisy są w różnym stopni trudności, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Przepisy opatrzone są praktycznymi i ciekawymi radami nawiązującymi do prezentowanych przepisów, np. jak sprawdzić dojrzałość i świeżość bakłażana, w jakim naczyniu najlepiej marynować mięso, jak zdjąć skórkę z brzoskwiń czy jak podkręcić smak truskawek. Dodatkowy plus za umieszczoną pod każdym przepisem propozycję wina pasującego do potrawy.
Podsumowując: Menu italiano to świetna książka dla każdego entuzjasty kulinarnego. Mnogość i urozmaicenie dań dają szerokie pole wyboru. Będzie trafionym prezentem zarówno dla doświadczonych miłośników kuchni, jak i tych, którzy w niej stawiają pierwsze kroki. Opatrzona praktycznymi radami i sugestiami dotyczącymi wina przybiera postać poradnika kulinarnego. Natomiast apetyczne zdjęcia motywują do kuchennych działań. Tę książkę warto mieć/dostać :)