Krem z cukinii to lekka, smaczna i pożywna zupa. Dodatkową jej zaleta jest to, że jest niezwykle prosta w wykonaniu. Sezon na cukinie trwa, więc zachęcam do jej przyrządzenia. Jeśli choć raz jej spróbujecie, na pewno wejdzie na stałe do Waszego menu.
Zupa krem z cukinii
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- ok. 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- łyżka oliwy z oliwy lub oleju
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- sól i pieprz
- groszek ptysiowy lub grzanki
- kilka liści bazylii
- kilka łyżek gęstej śmietany 18%
Warzywa zalać bulionem (wlać tyle bulionu, aby warzywa były zakryte), doprawić solą, pieprzem i dusić na małym ogniu do miękkości. Zupę zdjąć z ognie, aby nieco wystygła i zmiksować na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, listkami bazylii i łyżką śmietany.