czwartek, 31 lipca 2014

Zupa krem z cukinii



Krem z cukinii to lekka, smaczna i pożywna zupa. Dodatkową jej zaleta jest to, że jest niezwykle prosta w wykonaniu. Sezon na cukinie trwa, więc zachęcam do jej przyrządzenia. Jeśli choć raz jej spróbujecie, na pewno wejdzie na stałe do Waszego menu.

Zupa krem z cukinii

  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżka oliwy z oliwy lub oleju
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 
  • sól i pieprz 
dodatkowo
  • groszek ptysiowy lub grzanki
  • kilka liści bazylii
  • kilka łyżek gęstej śmietany 18%


Cukinię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oliwie (lub oleju) z dodatkiem masła, w garnku z grubym dnem. Dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać ziemniaki podsmażyć, często mieszając. Na koniec dodać cukinię i podsmażyć razem, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia nieco zmięknie.

Warzywa zalać bulionem (wlać tyle bulionu, aby warzywa były zakryte), doprawić solą, pieprzem i dusić na małym ogniu do miękkości. Zupę zdjąć z ognie, aby nieco wystygła i zmiksować na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, listkami bazylii i łyżką śmietany.  




Printfriendly

Print Friendly and PDF