Nadziany apetycznym farszem z mięsa mielonego, pomidorów i ... bakłażanów. Całość szczodrze posypana serem żółtym i zapieczona na rumiano. Boskie danie :)
Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym
- 2 średnie bakłażany
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 150 g startego żółtego sera
- oliwa lub olej
- sól, pieprz
Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w
kratkę uważając, żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążyć środek łyżką, zostawiając
ok. 0,5 cm miąższu przy skórce. Miąższ posiekać i odstawić.
Wydrążone połówki bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut.
Wydrążone połówki bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut.
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie lub oleju, dodać
drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć chwilę. Dodać
mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, smażyć około 10-15 minut, aż mięso
zrobi się brązowe. Dodać posiekany miąższ z bakłażana, podsmażyć, aż bakłażan zmięknie.
Na koniec dodać pokrojone w małą kostkę pomidory z puszki, dodać oregano, kumin,
doprawić solą i pieprzem. Gotować,
jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.