niedziela, 27 lipca 2014

Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym


Mój ukochany bakłażan w roli głównej.
Nadziany apetycznym farszem z mięsa mielonego, pomidorów i ... bakłażanów. Całość szczodrze posypana serem żółtym i zapieczona na rumiano. Boskie danie :)


Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym

  • 2 średnie bakłażany
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 150 g startego żółtego sera
  • oliwa lub olej
  • sól, pieprz


Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w kratkę uważając, żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążyć środek łyżką, zostawiając ok. 0,5 cm miąższu przy skórce. Miąższ posiekać i odstawić.

Wydrążone połówki bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut.

Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie lub oleju, dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć chwilę. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, smażyć około 10-15 minut, aż mięso zrobi się brązowe. Dodać posiekany miąższ z bakłażana, podsmażyć, aż bakłażan zmięknie. Na koniec dodać pokrojone w małą kostkę pomidory z puszki, dodać oregano, kumin, doprawić solą i pieprzem.  Gotować, jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.

Podpieczone połówki bakłażanów wyjąć z piekarnika, wypełnić farszem mięsnym, posypać startym na tarce żółtym serem. Wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać około 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni.

Smacznego!

Printfriendly

Print Friendly and PDF