Pizza z kurczakiem BBQ
Ciasto na pizzę
(Składniki na dwa duże blaty na pizzę)
- ½ kg mąki pszennej
- 1 saszetka drożdży instant (7 g)
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki do pizzy
- 2 filety z kurczaka w marynacie BBQ, usmażone
- 1 mała czerwona cebula
- 2 kule mozarelli (po 125 g)
- marynowane papryczki jalapeno (opcjonalnie)
- sos barbecue, domowego, z tego przepisu lub kupnego
Marynata do kurczaka
- 6 łyżek sosu barbecue
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól
Składniki na marynatę wymieszać w większej misce. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski z marynatą i dobrze wymieszać, żeby marynata dokładnie pokryła mięso. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Kurczaka usmażyć na rozgrzanej patelni.
Ciasto na pizzę:
Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na 5 minut (mieszanina powinna zacząć się pienić). Do zagłębienia w mące wlewać po trochu wodę z drożdżami. Widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z drożdżami. Dodać łyżkę oliwy i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Jeśli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera.
Z wyrobionego ciasta zrobić kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aby ciasto urosło. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, kolejno przekładamy na blat posypany odrobiną mąki i wałkujemy na cienkie spody, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Ciasto można też wałkować bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą, mały wałeczkiem. To prostszy i szybszy sposób, który polecam.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry. Rozwałkowane blaty posmarować sosem BBQ, ułożyć usmażonego kurczaka, krążki cebuli i papryczki jalapeno. Posypać oregano.Piec piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez około 8-10 minut.