Sos barbecue (sos BBQ)
- 2 szklanki ketchupu
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki octu jabłkowego (lub winnego)
- 1/2 szklanki musztardy
- 4 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżka papryki wędzonej (można zastąpić zwykłą)
Cebulę drobno posiekać. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem jeszcze przez minutę. Dodać suche przyprawy i smażyć 2 minuty, aby wydobyć z przypraw aromat.
Do rondelka z cebulą i czosnkiem dodać ketchup, musztardę, miód, cukier, sos Worcestershire, ocet. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając (sos lubi się przypalić). W razie potrzeby doprawić jeszcze solą do smaku. Jeśli lubicie gładszą konsystencję sos można zmiksować. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce, przez 3-4 tygodnie.