niedziela, 24 sierpnia 2014

Sos barbecue (sos BBQ)


Ten słodko-kwaśny, mocno aromatyczny sos to świetny dodatek do grillowanych i pieczonych mięs. Stanowi bazę do marynat (pewnie każdy zna soczyste żeberka BBQ), sprawdzi się także jako dip, do maczania kawałków mięsa. W Stanach Zjednoczonych jest wiele odmian tego sosu, chyba każdy region ma swoją recepturę różniącą się składem i wyglądem. Moja wersja jest efektem kilku prób osiągnięcia równowagi między słodyczą, kwaśnością, ostrością i cierpkością. Polecam dodatek wędzonej papryki - "podkręca" smak sosu BBQ. 


Sos barbecue (sos BBQ)

  • 2 szklanki ketchupu
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego (lub winnego)
  • 1/2 szklanki musztardy
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka papryki wędzonej (można zastąpić zwykłą)

W misce wymieszać suche  przyprawy - sól, pieprz, chilli i paprykę.

Cebulę drobno posiekać. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem jeszcze przez minutę.  Dodać suche przyprawy i smażyć 2 minuty, aby wydobyć z przypraw aromat. 

Do rondelka z cebulą i czosnkiem dodać ketchup, musztardę, miód, cukier, sos Worcestershire, ocet. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając (sos lubi się przypalić). W razie potrzeby doprawić jeszcze solą do smaku. Jeśli lubicie gładszą konsystencję sos można zmiksować. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce, przez 3-4 tygodnie. 

Printfriendly

Print Friendly and PDF