niedziela, 12 marca 2017

Sernikobrownie z frużeliną owocową




Trzy warstwy, które idealnie ze sobą harmonizują – mocno czekoladowe brownie, kremowy sernik i orzeźwiająca owocowa frużelina. Nie przesadzę chyba, jeśli napiszę, że to jedno z najlepszych połączeń smakowych. Zresztą spójrzcie na zdjęcia, czy to ciasto nie wygląda obłędnie i apetycznie? :)



 

Sernikobrownie z owocami 


Brownie
  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g drobnego cukru (do wypieków)
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Sernik
  • 1 kg sera
  • 180 g drobnego cukru (do wypieków)
  • 120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Warstwa owocowa
  • 800 g owoców świeżych lub mrożonych (mogą być truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, jagody, porzeczki)
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5-8 łyżek cukru – w zależności od użytych owoców

Blachę o wymiarach ok. 40 x 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki na brownie i sernik powinny mieć temperaturę pokojową.

Brownie
Składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce.
Czekoladę połam na kawałki. Na małym ogniu w garnku (najlepiej z grubym dnem) podgrzewaj czekoladę razem z masłem i olejem, aż się całkowicie roztopi. Zdejmij z ognia. Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj. Kiedy masa nieco przestygnie, ale nadal będzie ciepła (nie gorąca) dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj składniki suche, wymieszaj. Masę czekoladową przełóż do blachy, wyrównaj. Piecz w temperaturze 180 stopni C, przez około 15-17 minut.

Sernik
Do dużej miski włóż ser, cukier, mąkę, śmietanę i miksuj na jak najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie dodaj po jednym jajku, za każdym razem miksuj tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera. Masę serową przełóż na podpieczony spód brownie. Sernik piecz początkowo w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz przez następne 45 minut. Wystudź w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmij i wstaw do lodówki.


Warstwa owocowa
Żelatynę zalej 3 łyżkami wody, odstaw do napęcznienia. Owoce z cukrem przełóż do garnka, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami wody, dodaj do gotujących się owoców. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj napęczniałą żelatynę do owoców i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie gotuj! Pozostaw masę do całkowitego przestudzenia, przełóż na schłodzony sernik i wyrównaj. 
Sernikobrownie włóż do lodówki na całą noc.

Smacznego :)


 


Printfriendly

Print Friendly and PDF