Sezon rabarbarowy w pełni, więc dziś zapraszam na słodko-kwaśne bezglutenowe ciasto z rabarbarem. Bezglutenowe ciasto użyte w tym przepisie jest delikatne i kruche, równie smaczne co ciasto z mąki pszennej. Jeśli jednak preferujecie tradycyjne wypieki, tutaj znajdziecie przepis na ciasto kruche z rabarbarem
Bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i pianką
Składniki na blachę o wym. 40x25cmKruche ciasto bez glutenu
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła (150 g)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka
- 5 białek
- 2 budynie z cukrem
- 3/4 szklanki cukru pudru
Rabarbar
- 800-1000 g rabarbaru
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżka cynamonu
Blaszkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na stolnicę przesiewamy mąki i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.
Rabarbar myjemy i tniemy na kawałki ok. 1,5 cm długości. Przekładamy do miski, posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.
Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy (lub wylepiamy) na przygotowaną blachę. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach, przez 10-15 minut, aż się delikatnie zarumieni. Czekamy aż się trochę wystudzi. Rabarbar odsączamy z powstałego soku i układamy na cieście.
Ubijamy pianę z 5 białek, kiedy piana będzie już nieco ubita stopniowo dodajemy stopniowo cukier puder i dwa budynie. Masę piankową rozsmarowujemy na rabarbarze. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch skruszamy palcami lub ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut