niedziela, 7 maja 2017

Bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i pianką


Sezon rabarbarowy w pełni, więc dziś zapraszam na słodko-kwaśne bezglutenowe ciasto z rabarbarem. Bezglutenowe ciasto użyte w tym przepisie jest delikatne i kruche, równie smaczne co ciasto z mąki pszennej. Jeśli jednak preferujecie tradycyjne wypieki, tutaj znajdziecie przepis na ciasto kruche z rabarbarem


 

 

Bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i pianką 

Składniki na blachę o wym. 40x25cm

Kruche ciasto bez glutenu
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Pianka
  • 5 białek
  • 2 budynie z cukrem
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Rabarbar
  • 800-1000 g rabarbaru
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka cynamonu 

Blaszkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na stolnicę przesiewamy mąki i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.

Rabarbar myjemy i tniemy na kawałki ok. 1,5 cm długości. Przekładamy do miski, posypujemy cukrem i  cynamonem, mieszamy.

Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy (lub wylepiamy) na przygotowaną blachę. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach, przez 10-15 minut, aż się delikatnie zarumieni. Czekamy aż się trochę wystudzi. Rabarbar odsączamy z powstałego soku i układamy na cieście.

Ubijamy pianę z 5 białek, kiedy piana będzie już nieco ubita stopniowo dodajemy stopniowo cukier puder i dwa budynie. Masę piankową rozsmarowujemy na rabarbarze. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch skruszamy palcami lub ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut






Printfriendly

Print Friendly and PDF