Szakszuka (Shakshouka) czyli śniadanie mistrzów w klimatach
bliskowschodnich. To aromatyczne danie znane jest w
kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej
czy marokańskiej. Jajka w sosie pomidorowym, idealnie nadają się na leniwe, sycące śniadanie weekendowe. Szczególnie, jeśli poprzedniego dnia trochę pobalowaliśmy :)
Szakszuka (Shakshuka) – jajka w pomidorach
- 4 jajka
- 400 g pomidorów bez skórki (z puszki lub kartonika, w sezonie można użyć świeżych)
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka kuminu
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni na oleju. Dodaj posiekany czosnek, podsmażaj razem przez chwilę. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i czosnku, dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką i chili. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. W sosie pomidorowym zrób cztery wgłębienia i w każde wbij jajko. Posyp jajka szczyptą solą. Przykryj pokrywką i smaż jajka, aż białka się zetną. Przed podaniem posyp szakszukę posiekaną natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.