sobota, 13 maja 2017

Szakszuka (Shakshuka) – jajka w pomidorach


Szakszuka (Shakshouka) czyli śniadanie mistrzów w klimatach bliskowschodnich. To aromatyczne danie znane jest w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej  czy marokańskiej.  Jajka w sosie pomidorowym, idealnie nadają się na leniwe, sycące śniadanie weekendowe. Szczególnie, jeśli poprzedniego dnia trochę pobalowaliśmy :) 






Szakszuka (Shakshuka) – jajka w pomidorach


  • 4 jajka
  • 400 g pomidorów bez skórki (z puszki lub kartonika, w sezonie można użyć świeżych)
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka kuminu
  • szczypta chili 
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni na oleju. Dodaj posiekany czosnek, podsmażaj razem przez chwilę. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i czosnku, dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką i chili. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. W sosie pomidorowym zrób cztery wgłębienia i w każde wbij jajko. Posyp jajka szczyptą solą. Przykryj pokrywką i smaż jajka, aż białka się zetną. Przed podaniem posyp szakszukę posiekaną natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.



 

Printfriendly

Print Friendly and PDF