Sałatka COBB to klasyk amerykańskiej kuchni. Sałatka, która jak głosi legenda, wymyślona została przez właściciela Hollywoodzkiej restauracji Roberta Cobb, poprzez zupełnie przypadkowe połączenie dostępnych mu składników.
Sałatka COBB
- 1 pojedynczy filet kurczaka
- 1 dojrzałe awokado,
- 8 pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
- ½ sałaty rzymskiej
- 6 plastrów boczku (100 g)
- 50 g sera z niebieską pleśnią (rokpol, lazur, roquefort)
- 1 mała czerwona cebula
- 2 jajka
- posiekany szczypiorek
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej lub oliwa do smażenia
SOS WINEGRET
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
Filet z kurczaka oczyść, opłukaj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, wysmaruj 1 łyżką oliwy lub oleju. Usmaż na patelni grillowej. Jeśli filet jest duży można przekroić go wzdłuż na pół. Zostaw do wystygnięcia, a następnie pokrój w kostkę.
Boczek podsmaż na patelni, aby był rumiany i chrupiący, po przestygnięciu pokrój w małą kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w dużą kostkę.
Awokado obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało
Cebulę czerwoną i ser pleśniowy pokrój w małą kostkę.
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki. Dużego pomidora pokrój w kostkę.
Sałatę porwij na małe kawałki lub pokrój w kostkę.
Składniki sosu wymieszaj ze sobą, aż do połączenia się składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.