wtorek, 15 sierpnia 2017

Sałatka COBB


Sałatka COBB to klasyk amerykańskiej kuchni. Sałatka, która jak głosi legenda, wymyślona została przez właściciela Hollywoodzkiej restauracji Roberta Cobb, poprzez zupełnie przypadkowe połączenie dostępnych mu składników.



Sałatka COBB

  • 1 pojedynczy filet kurczaka 
  • 1 dojrzałe awokado, 
  • 8 pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor 
  • ½ sałaty rzymskiej 
  • 6 plastrów boczku (100 g) 
  • 50 g sera z niebieską pleśnią (rokpol, lazur, roquefort) 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 2 jajka 
  • posiekany szczypiorek
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej lub oliwa do smażenia

SOS WINEGRET
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz

Filet z kurczaka oczyść, opłukaj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, wysmaruj 1 łyżką oliwy lub oleju. Usmaż na patelni grillowej. Jeśli filet jest duży można przekroić go wzdłuż na pół. Zostaw do wystygnięcia, a następnie pokrój w kostkę.

Boczek podsmaż na patelni, aby był rumiany i chrupiący, po przestygnięciu pokrój w małą kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w dużą kostkę.
Awokado obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało
Cebulę czerwoną i ser pleśniowy pokrój w małą kostkę.
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki. Dużego pomidora pokrój w kostkę.
Sałatę porwij na małe kawałki lub pokrój w kostkę.
Składniki sosu wymieszaj ze sobą, aż do połączenia się składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na dnie talerza rozłóż sałatę, a następnie przygotowane składniki kolejno rzędami obok siebie. Posyp posiekanym szczypiorkiem.  Sałatkę wymieszaj z sosem bezpośrednio przed podaniem.

Printfriendly

Print Friendly and PDF