czwartek, 12 października 2017

Tarta bezglutenowa ze śliwkami i bezą





Dziś zapraszam na jesienną bezglutenową tartę ze śliwkami i bezą. Bezglutenowe ciasto użyte w tym przepisie jest kruche, sypkie, niewiele odbiega od ciasta z mąki pszennej. Jeśli jednak preferujecie tradycyjne wypieki, tutaj znajdziecie przepis na tartę ze śliwkami i bezą




  

Tarta bezglutenowa ze śliwkami i bezą


Ciasto
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Nadzienie
  • ok. 500- 600 g śliwek

Beza
  • 3 białka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko, cukier puder i wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.

W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki.

Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem.
Na tartę wykładamy śliwki. Tartę pieczemy w 180 ºC przez 20 minut.

W czasie pieczenia ciasta ubijamy na sztywno pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy cukier po jednej łyżce (cały czas ubijając), a następnie mąkę ziemniaczaną i ubijamy białka jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Wykładamy białka na podpieczonej tarcie i pieczemy jeszcze około 25 minut, aż beza lekko się zarumieni.

Kroimy po całkowitym przestudzeniu.


 






Printfriendly

Print Friendly and PDF