środa, 13 grudnia 2017

Dania japońskie OYAKATA - recenzja produktu



Kuchnia japońska fascynuje i zachwyca. Jest inspiracją zarówno dla zawodowych szefów kuchni jak i amatorów. Nic dziwnego, bo kuchnia ta znana jest z bogactwa smaków i uważana jest za najzdrowszą na świecie. Potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni są lekkostrawne, bogate w białko i składniki odżywcze, pełne świeżych warzyw, ryb i owoców morza, wzbogacone wyrazistymi sosami takimi jak sos sojowy, teriyaki czy rybny.




Obok sushi jedną z najbardziej znanych japońskich potraw jest zupa ramen. Nie istnieje jeden obowiązujący przepis na ramen. Jest wiele jego odmian, a każda gospodyni ma na niego swój własny sposób. Najpopularniejsze odmiany ramenu to:

- tonkotsu - na bazie wywaru z mięsa wieprzowego,
- shoyu - oparty na sosie sojowym,
- miso - na bazie pasty z fermentowanej soi,
- shio – gdzie podstawą jest bulion drobiowy.

Każdy ramen musi zawierać jednak mięsny wywar (przypominający nasz rodzimy rosół) oraz makaron. W kwestii dodatków mamy duży wybór. Możemy dodać ugotowane jajka, suszone wodorosty, grzyby shitake, kiełki fasoli, pędy bambusa, kapustę pak choy, smażone tofu czy ugotowaną kukurydzę. Więcej na temat kuchni japońskiej przeczytacie w Księdze Mistrza Oyakata.

Namiastkę kuchni japońskiej możemy znaleźć w daniach instant marki OYAKATA . Wśród nich znajdziemy zarówno japońskie dania z makaronem (np. o smaku wołowiny czy kurczaka teriyaki) jak i japońskie zupy (np. o smaku sosu sojowego czy miso). Dania są wyraziste, aromatyczne i wzbogacone mieszanką suszonych warzyw: szczypiorku, kukurydzy, marchwi i pora.

Dania obiadowe z makaronem zapakowane są w praktyczne kubki OYAKATA, sporządzone z bezpiecznego materiału, który nie nagrzewa się i tym samym nie ma możliwości poparzenia sobie dłoni. Przygotowanie dań OYAKATA jest bardzo łatwe i bezproblemowe - wystarczy oderwać wieczko, wyjąć saszetkę z sosem, następnie wlać wrzącą wodę do miejsca wskazanego na opakowaniu. Kubek przykrywamy wieczkiem, czekamy 3 minuty, odlewamy wodę przez otwory w wieczku, dodajemy sos, mieszamy i gotowe! Innowacyjne wieczko z otworami pozwoli w łatwy i wygodny sposób odlać wodę.

Gdzie znajdziemy produkty OYAKATA? W większości popularnych sklepów, np. Auchan, Carrefour, Tesco, Żabka, Fresh Market, Inermarche, Kaufland czy Stokrotka.

Skoro dowiedzieliście się już nieco o kuchni japońskiej i poznaliście zalety produktów OYAKATA, zapraszam Was na danie z wykorzystaniem OYAKATA Soy Sauce, japońskiej zupy instant o intensywnym smaku sosu sojowego z dodatkiem szczypiorku, doprawionej pieprzem.
Wykorzystując gotowy produkt i wzbogacając go w kilka świeżych składników, otrzymamy smaczne i aromatyczne danie.

Potrzebne będą:
/składniki na 2 porcje/
  • 2 zupy ramen OYAKATA Soy Sauce
  • 1 filet z kaczki ze skórą
  • 2 ugotowane jajka 
  • 2 arkusze suszonych wodorostów nori (alg morskich)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu
  • posiekany szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • chili 

Filet z kaczki umyj i wysusz za pomocą papierowych ręczników. Skórę kaczki natnij na krzyż (ułatwi to wytopienie tłuszczu). Przygotuj marynatę – 2 łyżki sosu sojowego wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i chili. Kaczkę natrzyj marynatą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Filet smaż na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, po 3 minuty z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą, aby wytopić tłuszcz. Następnie przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Gotową kaczkę zawiń w folię aluminiową i zostaw na kilka minut, aby mięso "odpoczęło".

W tym czasie wodorosty nori potnij na szerokie paski.
Zupy OYAKATA Soy Sauce przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ziarna sezamu upraż na rozgrzanej suchej patelni, aż zaczną się rumienić. 
Kaczkę pokrój w plastry.

Do misek przełóż gotową zupę z makaronem. Podawaj z plastrami kaczki, jajkiem, wodorostami nori, prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO! ITADAKIMASU!






Printfriendly

Print Friendly and PDF