poniedziałek, 18 grudnia 2017

Ciasto wiewiórka z jabłkami, orzechami i rodzynkami



Wiewiórka czyli apetyczne ciasto z jabłkami, orzechami i rodzynkami. Jest wilgotne dzięki zawartości jabłek, chrupiące, bo wypełnione orzechami i kusząco pachnie cynamonem. Kolejną jego zaletą jest fakt, że jest niezwykle proste w przygotowaniu. To ciasto musi się udać! 




Ciasto wiewiórka

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka dowolnych orzechów np. włoskich i laskowych
  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka cynamonu 
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciasta

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blaszkę o wymiarach ok. 24x28 cm wysmaruj delikatnie olejem i wyłóż papierem do pieczenia.

W misce wymieszaj suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.

Orzechy posiekaj. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i wlej olej cienkim strumieniem. Następnie dodaj składniki suche i wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników.

Na koniec dodaj jabłka, orzechy, rodzynki i całość delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.



Printfriendly

Print Friendly and PDF