Wiewiórka czyli apetyczne ciasto z jabłkami, orzechami i rodzynkami. Jest wilgotne dzięki zawartości jabłek, chrupiące, bo wypełnione orzechami i kusząco pachnie cynamonem. Kolejną jego zaletą jest fakt, że jest niezwykle proste w przygotowaniu. To ciasto musi się udać!
Ciasto wiewiórka
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 szklanka dowolnych orzechów np. włoskich i laskowych
- 4 jabłka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
- cukier puder do posypania ciasta
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blaszkę o wymiarach ok. 24x28 cm wysmaruj delikatnie olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
Orzechy posiekaj. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i wlej olej cienkim strumieniem. Następnie dodaj składniki suche i wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników.
Na koniec dodaj jabłka, orzechy, rodzynki i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
Orzechy posiekaj. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i wlej olej cienkim strumieniem. Następnie dodaj składniki suche i wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników.
Na koniec dodaj jabłka, orzechy, rodzynki i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.