Niewielkie zmiany spowodują, że z tej popularnej sałatki powstanie sycące i aromatyczne danie obiadowe.
Zapiekanka ryżowa gyros
- 2 woreczki białego ryżu (200g)
- 3 filety z piersi kurczaka (ok. 600 – 700g)
- 1 opakowanie przyprawy gyros (30g)
- 1 świeża czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 ogórków konserwowych
- 350g sera żółtego
- 6 łyżek ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka kurkumy lub curry
- oliwa lub olej do smażenia
Ryż ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, z dodatkiem 1 łyżeczki kurkumy lub curry.
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj. Cebulę posiekaj, podsmaż na oleju lub oliwie. Następnie dodaj posiekany czosnek, podsmaż. Na końcu dodaj kurczaka, podsmaż. Całość dodaj do ugotowanego wcześniej ryżu, wymieszaj.
Paprykę i ogórki pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. W misce wymieszaj kukurydzę, paprykę i ogórki. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Przygotuj sos - wymieszaj ketchup z majonezem.
W naczyniu do zapiekania układaj kolejno warstwy:
- 1/2 kurczaka z ryżem
- 1/2 sosu ketchupowo-majonezowego
- 1/2 mieszanki warzywnej
- 1/3 sera żółtego
- 1/2 kurczaka z ryżem
- 1/2 sosu ketchupowo-majonezowego
- 1/2 mieszanki warzywnej
- 2/3 sera żółtego
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30, aż ser się stopi i zarumieni.