sobota, 25 lutego 2017

Zapiekanka gyros

 

Zapiekanka warstwowa gyros z ryżem, kurczakiem i warzywami, zainspirowana sałatką gyros. 
Niewielkie zmiany spowodują, że z tej popularnej sałatki powstanie sycące i aromatyczne danie obiadowe. 



Zapiekanka ryżowa gyros

  • 2 woreczki białego ryżu (200g)
  • 3 filety z piersi kurczaka (ok. 600 – 700g)
  • 1 opakowanie przyprawy gyros (30g)
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 ogórków konserwowych
  • 350g sera żółtego
  • 6 łyżek ketchupu 
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka kurkumy lub curry
  • oliwa lub olej do smażenia

Ryż ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, z dodatkiem 1 łyżeczki kurkumy lub curry.

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj. Cebulę posiekaj, podsmaż na oleju lub oliwie. Następnie dodaj posiekany czosnek, podsmaż. Na końcu dodaj kurczaka, podsmaż. Całość dodaj do ugotowanego wcześniej ryżu, wymieszaj.

Paprykę i ogórki pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. W misce wymieszaj kukurydzę, paprykę i ogórki. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Przygotuj sos - wymieszaj ketchup z majonezem.

W naczyniu do zapiekania układaj kolejno warstwy:
  • 1/2 kurczaka z ryżem
  • 1/2 sosu ketchupowo-majonezowego
  • 1/2 mieszanki warzywnej
  • 1/3 sera żółtego
  • 1/2 kurczaka z ryżem
  • 1/2 sosu ketchupowo-majonezowego
  • 1/2 mieszanki warzywnej
  • 2/3 sera żółtego

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30, aż ser się stopi i zarumieni.



Printfriendly

Print Friendly and PDF