Domowa pizza to danie, które często gości na naszym stole. Próbowaliśmy już chyba wszystkich możliwych połączeń i składników, ale pizza z szynką prosciutto, rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami to zdecydowanie nasza ulubiona pizza.
Domowa pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem
Ciasto na pizzę
(Składniki na dwa duże blaty na pizzę)
- 0,5 kg mąki pszennej /najlepsza będzie typ 500 lub 00/
- 1 saszetka drożdży instant (7 g)
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki do Pizzy
- ok. 160 g szynki parmeńskiej (prosciutto)
- 2 garście świeżej rukoli
- ok. 15 pomidorków koktajlowych
- 2 kule mozzarelli (po 125 g)
- oliwki czarne
- ser parmezan lub Grana Padano
Sos pomidorowy do pizzy
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (lub przeciśnięte przez praskę)
- puszka pulpy pomidorowej (400 g)
- suszona bazylia i oregano
- sól, pieprz, oliwa
Sos pomidorowy
W małym garnku zeszklić na oliwie czosnek. Dodać pulpę pomidorową, zioła i gotować na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Poprawić do smaku solą i pieprzem. Sosu będzie więcej niż na jedną pizzę. Pozostałą część przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce lub zamrażamy.
Ciasto na pizzę:
Drożdże i cukier wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na 5 minut (mieszanina powinna zacząć się pienić).
Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie. Do zagłębienia w mące wlewać po trochu wodę z drożdżami. Widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z drożdżami. Dodać łyżkę oliwy i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Jeśli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera.
Z wyrobionego ciasta zrobić kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aby ciasto urosło. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, kolejno przekładamy na blat posypany odrobiną mąki i wałkujemy na cienkie spody, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Ciasto można też wałkować bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą, mały wałeczkiem. To prostszy i szybszy sposób, który polecam.
Przygotowanie pizzy:
Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połówki. Rukolę umyć i osuszyć. Oliwki odsączy z zalewy. Mozzarellę porwać na kawałki.
Rozwałkowane blaty posmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki mozzarelli. Piec piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez około 8-9 minut.
Na upieczonym spodzie pizzy układać rukolę, szynkę prosciutto, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe. Posypać startym serem grana padano. Pokroić na kawałki i od razu podawać.