Babka pomarańczowa, taka jak lubię, mięciutka i wilgotna. Cudownie pachnąca pomarańczami, bo zawiera w sobie sok i skórkę z pomarańczy. Jeśli szukacie łatwego przepisu na pyszną wielkanocną babkę, to ten jest idealny!
Babka pomarańczowa
- 2 pomarańcze
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia (15 g)
- 1/2 szklanki mleka
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i mąka do formy
Formę do babki o średnicy około 24 cm natłuszczamy tłuszczem i oprószamy mąką. Masło miksujemy z cukrem na puszystą jasną masę. Miksując dodajemy skórkę pomarańczową i cukier waniliowy, a potem kolejno jajka. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski, a następnie stopniowo dodajemy do ciasta i starannie miksujemy. Wlewamy sok pomarańczowy oraz mleko, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Gdy całkiem ostygnie, wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.