niedziela, 6 kwietnia 2014

Babka pomarańczowa


Babka pomarańczowa, taka jak lubię, mięciutka i wilgotna. Cudownie pachnąca pomarańczami, bo zawiera w sobie sok i skórkę z pomarańczy. Jeśli szukacie łatwego przepisu na pyszną wielkanocną babkę, to ten jest idealny!


Babka pomarańczowa

  • 2 pomarańcze
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 400 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia (15 g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i mąka do formy



Pomarańcze myjemy, sparzamy wrzątkiem i wycieramy do sucha. Z owoców ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Przelewamy przez sitko, aby pozbyć się niepotrzebnych cząsteczek.

Formę do babki o średnicy około 24 cm natłuszczamy tłuszczem i oprószamy mąką. Masło miksujemy z cukrem na puszystą jasną masę. Miksując dodajemy skórkę pomarańczową i cukier waniliowy, a potem kolejno jajka. Miksujemy tylko do połączenia się składników. 

Oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski, a następnie stopniowo dodajemy do ciasta i starannie miksujemy. Wlewamy sok pomarańczowy oraz mleko, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. 

Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Gdy całkiem ostygnie, wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.  

Źródło: czasopismo "Moje gotowanie" 


Printfriendly

Print Friendly and PDF