Dziś zapraszam na kruche i soczyste polędwiczki, zawinięte w plastry boczku, podane z aromatycznym, korzennym chutneyem cebulowo-śliwkowym. Danie możecie przyrządzić w domu, na patelni grillowej bądź też na grillu w plenerze (wtedy sos przygotujecie wcześniej, w domu). Polecam - to ciekawe urozmaicenie tradycyjnego menu grillowego :)
Grillowane polędwiczki w boczku z chutneyem cebulowo-śliwkowym
- 2 polędwiczki wieprzowe
- boczek pokrojony w cienkie plastry (około 12 plasterków)
Chutney cebulowo-śliwkowy
- 2 średnie czerwone cebule
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g śliwek
- 1 łyżka cukry brązowego
- 2 gwiazdki anyżu
- kilka goździków
- cynamon
- kardamon
- pieprz cayenne
Polędwiczki umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Pokroić na plastry grubości 3 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Polędwiczki zawinąć w boczek, spiąć wykałaczkami. Patelnię grillową delikatnie wysmarować tłuszczem (np. pędzelkiem silikonowym). Grillować polędwiczki na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mięso powinno się zarumienić, ale w środku pozostać kruche i soczyste.
Podawać polędwiczki z chutneyem cebulowo-śliwkowym.