poniedziałek, 23 czerwca 2014

Grillowane polędwiczki w boczku z chutneyem cebulowo-śliwkowym



Dziś zapraszam na kruche i soczyste polędwiczki, zawinięte w plastry boczku, podane z aromatycznym, korzennym chutneyem cebulowo-śliwkowym. Danie możecie przyrządzić w domu, na patelni grillowej bądź też na grillu w plenerze (wtedy sos przygotujecie wcześniej, w domu). Polecam - to ciekawe urozmaicenie tradycyjnego menu grillowego :)



Grillowane polędwiczki w boczku z chutneyem cebulowo-śliwkowym 

  • 2 polędwiczki wieprzowe 
  • boczek pokrojony w cienkie plastry (około 12 plasterków) 

Chutney cebulowo-śliwkowy
  • 2 średnie czerwone cebule 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g śliwek 
  • 1 łyżka cukry brązowego 
  • 2 gwiazdki anyżu 
  • kilka goździków 
  • cynamon 
  • kardamon 
  • pieprz cayenne 

Cebulę i śliwki drobno posiekać (możemy użyć blendera). Przełożyć do wysokiej patelni lub garnka z grubym dnem. Wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, brązowy cukier, przyprawy - anyż, goździki, kardamon, cynamon, pieprz cayenne, wymieszać. Dusić na małym ogniu, ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula zrobi się bardzo miękka, a sos powinien być dość gęsty . Jeśli jednak zgęstnieje za bardzo, można dolać odrobinę wody.

Polędwiczki umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Pokroić na plastry grubości 3 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Polędwiczki zawinąć w boczek, spiąć wykałaczkami. Patelnię grillową delikatnie wysmarować tłuszczem (np. pędzelkiem silikonowym). Grillować polędwiczki na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mięso powinno się zarumienić, ale w środku pozostać kruche i soczyste.

Podawać polędwiczki z chutneyem cebulowo-śliwkowym.


Printfriendly

Print Friendly and PDF