wtorek, 15 lipca 2014

Souvlaki, greckie szaszłyki z chlebkiem pita




Souvlaki to jedną z najpopularniejszych potraw greckich. Grillowane aromatyczne kawałki mięsa przypominają mi wakacje w Grecji. Mięso najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło aromatami przypraw i ziół. Souvlaki podajemy z chrupiącym chlebkiem pita, sosem tzatziki oraz sałatką z ogórków i pomidorów.
W swoim daniu użyłam wieprzowiny, ale możecie ja zastąpić wołowiną, jagnięciną czy kurczakiem.


Souvlaki, greckie szaszłyki

  • 500 g wieprzowiny (łopatka, karczek)
Marynata
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego (lub czerwonego wina)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól i pieprz

Mięso pokroić w kostkę ok. 2-5 -3 cm.  Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać składniki marynaty - sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, ocet, oregano, sól i pieprz. Dodać mięso i dokładnie wmieszać, aż pokryje się marynatą. Miskę przykryć i włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę, a najlepiej na cała noc.

Mięso nabijać na patyczki do szaszłyków i grillować lub piec na patelni grillowej, aż mięso będzie zarumienione. Podawać ulubionymi sosami (np. tzatziki) i chrupiącymi chlebkami pita. Najlepiej własnoręcznie wykonanymi, przepis poniżej :)

Chlebki pita
  • 3 1/2 szklanki mąki chlebowej
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/4 ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Do małego naczynia wlać ciepłą wodę, wsypać drożdże, dodać cukier, dokładnie wymieszać i zostawić na 10 minut. Do miski miksera wsypać mąkę i sól. Dodać rozczyn z drożdżami, oliwę i  miksować na średnich obrotach (lub wyrabiać ręcznie), przez około 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania należy skorygować gęstość ciasta, powinno być średnio twarde, nie lepiące. Jeśli ciasto będzie za gęste - dolać wodę, jeśli za rzadkie - dosypać mąkę.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Ciasto podzielić na 10-12 części i z każdej uformować kulkę. Położyć na blacie posypanym mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Kulki ciasta rozwałkować na placki o grubość 3-4 mm. Piec na rozgrzanej, suchej patelni, najpierw ok.15 sekund z jednej strony, przewrócić na drugą stronę, piec ok. 1,5 minuty (pita powinna się lekko nadymać).
Znów przewrócić i piec jeszcze 1,5 minuty. Niektóre pity ładnie się "puchły" podczas pieczenia, inne nie. Nie mam pojęcia od czego to zależy. W każdym bądź razie wszystkie smakowały tak samo :)

Pity można także piec w piekarniku nagrzanych do 230  stopni, przez 3-4 minuty. Robiłam pity na dwa sposoby i te z patelni były smaczniejsze, bo mniej wyschnięte. 

  

Printfriendly

Print Friendly and PDF