Polędwiczki wieprzowe z cydrem i karmelizowanymi jabłkami
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 3 cebulki szalotki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka cydru (plus na ewentualną dolewkę)
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 3 jabłka (kwaśne i twarde)
- brązowy cukier
- sól, pieprz
Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości ok.1 cm. Rozpłaszczyć delikatnie dłonią, oprószyć solą i pieprzem. Cebulki obrać i drobno posiekać.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i włożyć oprószone brązowym cukrem jabłka. Karmelizować do zrumienienia, z obu stron. Przełożyć na talerz.
Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju. Włożyć polędwiczki, smażyć przez około 2 minuty z każdej strony, następnie dodać cebulkę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Wlać cydr i gotować przez chwilę, aż alkohol odparuje. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu, aż polędwiczki będą miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparuje, dolać cydru. Na koniec dodać śmietankę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem i chwilę gotować.
Podawać z karmelizowanymi jabłkami i pieczonymi ziemniakami.