środa, 9 lipca 2014

Polędwiczki wieprzowe z cydrem i karmelizowanymi jabłkami



Delikatna i krucha polędwiczka z jabłkowo-cydrowym posmakiem. Kolejny hit z cyklu połączeń mięsa z owocami. Ciekawa jestem czy to lekkie, idealne na letnie upały danie, zasmakuje również Wam :)


Polędwiczki wieprzowe z cydrem i karmelizowanymi jabłkami


  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 cebulki szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka cydru (plus na ewentualną dolewkę)
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 jabłka (kwaśne i twarde)
  • brązowy cukier
  • sól, pieprz



Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości ok.1 cm. Rozpłaszczyć delikatnie dłonią, oprószyć solą i pieprzem. Cebulki obrać i drobno posiekać.

Jabłka obrać i pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i włożyć oprószone brązowym cukrem jabłka. Karmelizować do zrumienienia, z obu stron. Przełożyć na talerz.

Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju. Włożyć polędwiczki, smażyć przez około 2 minuty z każdej strony, następnie dodać cebulkę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Wlać cydr i gotować przez chwilę, aż alkohol odparuje. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu, aż polędwiczki będą miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparuje, dolać cydru. Na koniec dodać śmietankę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem i chwilę gotować. 

Podawać z karmelizowanymi jabłkami i pieczonymi ziemniakami.  



Printfriendly

Print Friendly and PDF